„Az antioxidáns mennyisége a testedben egyenesen arányos azzal, hogy meddig fogsz élni”
Dr. Richard Cutler, aki az öregedés elleni kutatásokat végző tanszék vezetője volt,
az USA egészségkutató intézetben Washington D.C.
az USA egészségkutató intézetben Washington D.C.
"ANTIOXIDÁNS" A manapság annyira divatos szó mit is rejt? Olvashatjuk vitamin dobozaikon, krémek flakonjain, most már a táplálkozás területén is, főzéshez használt olaj üvegén is. De mi is ez?
Testünk sejtekből épül fel; a sejtek molekulákból állnak, a molekulákban pedig elektronok vannak. Az oxidációs stressz olyan állapot, melyben a máskülönben stabil molekulák instabillá válnak egy elektron elvesztésének eredményeként. E molekulákat szabadgyököknek nevezzük; ezek további molekulákat támadnak meg, hogy elvonják a szükséges elektront. A szabadgyökök vannak hatással testünk öregedési folyamatának lemenetére és milyenségére. Hatással vannak továbbá védelmi rendszerünkre is, meggyengítve azt. Ezek a szabadgyökök sokféle mindennapos tevékenység során alakulnak ki: előidézi őket a nap káros sugárzása, a túlzott testedzés, sőt, az utcán sétálás is, mely során belélegezzük a levegőt és a benne lévő szennyeződést. E szabadgyökök közömbösítése és az oxidációs folyamat minimálisra csökkentése egyedül az antioxidánsok révén lehetséges. Különféle antioxidánsoknak -- mint például karotinoidoknak, flavonoidoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak stb. -- kell együttműködniük ahhoz, hogy megóvják sejtjeinket a szabadgyökök okozta károsodástól. Az antioxidánsok közé tartozik a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin (az A-vitamin egyik alakja), továbbá olyan enzimek, mint például a szuperoxid-diszmutáz.