HTML

Antioxidáns

Táplálkozás. Táplálék-kiegészítők. Vitaminok. Ásványi anyagok. Testzsír-százalék. Életvitel. Gének.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Linkblog

MIK AZ ANTIOXIDÁNSOK? • 1 rész

2007.11.12. 15:28 Burda Tünde


 

„Az antioxidáns mennyisége a testedben egyenesen arányos azzal, hogy meddig fogsz élni”

Dr. Richard Cutler, aki az öregedés elleni kutatásokat végző tanszék vezetője volt,
az USA egészségkutató intézetben Washington D.C.


"ANTIOXIDÁNS" A manapság annyira divatos szó mit is rejt? Olvashatjuk vitamin dobozaikon, krémek flakonjain, most már a táplálkozás területén is, főzéshez használt olaj üvegén is. De mi is ez?



Testünk sejtekből épül fel; a sejtek molekulákból állnak, a molekulákban pedig elektronok vannak. Az oxidációs stressz olyan állapot, melyben a máskülönben stabil molekulák instabillá válnak egy elektron elvesztésének eredményeként. E molekulákat szabadgyököknek nevezzük; ezek további molekulákat támadnak meg, hogy elvonják a szükséges elektront. A szabadgyökök vannak hatással testünk öregedési folyamatának lemenetére és milyenségére. Hatással vannak továbbá védelmi rendszerünkre is, meggyengítve azt. Ezek a szabadgyökök sokféle mindennapos tevékenység során alakulnak ki: előidézi őket a nap káros sugárzása, a túlzott testedzés, sőt, az utcán sétálás is, mely során belélegezzük a levegőt és a benne lévő szennyeződést. E szabadgyökök közömbösítése és az oxidációs folyamat minimálisra csökkentése egyedül az antioxidánsok révén lehetséges. Különféle antioxidánsoknak -- mint például karotinoidoknak, flavonoidoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak stb. -- kell együttműködniük ahhoz, hogy megóvják sejtjeinket a szabadgyökök okozta károsodástól. Az antioxidánsok közé tartozik a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin (az A-vitamin egyik alakja), továbbá olyan enzimek, mint például a szuperoxid-diszmutáz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biofotonszkenner.blog.hu/api/trackback/id/tr2226520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása